قیمت مرغ و تخممرغ از ابتدای آبان ماه جاری سیر صعودی به خود گرفت و روز گذشته قیمت هر کیلوگرم مرغ از 10 هزار تومان فراتر رفت و قیمت هر کیلوگرم تخممرغ نیز به 9800 تومان رسید. درحالیکه بر اساس میانگین قیمتهای درج شده در سامانه قیمت روز کالا در سایت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، هر کیلو مرغ در 30 مهرماه 8500 تومان و هر کیلو تخممرغ 8100 تومان نرخگذاری شده بود. مشاهدات میدانی خبرنگار ما از دو بازار عمده عرضه محصولات پروتئینی در مشهد یعنی بولوار استقلال و بولوار فلسطین حاکی از آن است که هر کیلو مرغ در ارزانترین حالت ممکن 9800 تومان در بولوار استقلال و 10 هزار و 300 تا 10هزار و 500 تومان در بولوار فلسطین عرضه میشود. از سوی دیگر، قیمت هر کیلو تخممرغ نیز از کیلویی 9500 تومان برای تخممرغ ساده و 9800 تومان برای تخممرغهای مارکدار متفاوت است. البته باید توجه داشت این قیمتها در مناطق مختلف شهر ممکن است کمی متفاوت باشد و در مناطق ضعیفتر، قیمتها 200 تومان ارزانتر و در مناطق مرفهتر نیز تا 500 تومان بالاتر تعیین شود.
افزایش 30 درصدی هزینهها در 20 روز!
رئیس اتحادیه مرغداریهای مرغ گوشتی استان در خصوص دلیل نوسانات و افزایش قیمت مرغ در استان به خراسان رضوی گفت: متأسفانه طی 20 روز اخیر، هزینههای جانبی تولید مرغ 30درصد افزایش یافته که عمدهترین این هزینهها، ناشی از رشد قیمت حمل و نقل نهادههای دامی است. «کاشکی» بابیان این که هزینههای حمل هر تن نهاده دامی از بندرها به استان حدود دو برابر شده است، افزود: تنها 10 درصد نیاز مرغداریهای استان را دولت و بقیه را بخش خصوصی تأمین میکند؛ این موضوع باعث شده مرغ داران برای جلوگیری از تلف شدن طیور خود به قیمتهای بالاتر تعیینشده تن دهند.
قیمت 10هزارتومانی مرغ قابل توجیه است
وی توضیح داد: با توجه به هزینههای کنونی، قیمت تمامشده هر کیلو مرغ زنده برای مرغدار 6370 تومان است. این مرغ با احتساب حداقل سود به کیلویی 7100 تومان به مرغداری میرسد. هزینههای کشتار و حمل و نقل حدود 30 درصد است که اگر به قیمت مرغ زنده اضافه کنیم، خواهیم دید قیمت مرغ به کیلویی 9100 تومان در کشتارگاهها خواهد رسید. رئیس اتحادیه مرغداریهای مرغ گوشتی استان افزود: مرغ کیلویی 9100 تومان در کشتارگاه تا به دست عمدهفروشی و سپس خردهفروشی و مصرفکننده برسد، قیمتی حدود 10هزار تا 10هزار و 500 تومان پیدا خواهد کرد که با توجه به شرایط کنونی و هزینههای فعلی قابل توجیه است. کاشکی اظهار کرد: البته باید توجه داشت دراینبین، وجود واسطهها و دلالان و کسانی که عمده بازار گوشت مرغ استان را در اختیاردارند، در تعیین قیمتها بیتأثیر نیست و تلاش میکنیم انحصار موجود در حوزه مرغ گوشتی را بشکنیم.
اگر هزینهها تعدیل شود قیمتها نیز کاهش مییابد
وی افزود: تلاش اتحادیه بر این است که محمولههای نهادههای دامی را از طریق خطوط ریلی به استان منتقل و همچنین دست برخی دلالها را از بازار نهادهها و خرید و عرضه مرغ در استان کوتاه کند تا بتواند قیمت مرغ را برای مصرفکنندگان استان متعادل کند. رئیس اتحادیه مرغداریهای مرغ تخمگذار استان نیز در خصوص دلیل افزایش قیمت تخممرغ به خراسان رضوی گفت: متأسفانه هزینههای تولید برای مرغداریها به خصوص در حوزه حملونقل و بستهبندی و تأمین ویتامینها و مکملهای موردنیاز چند برابر و این عوامل، باعث شده است قیمت تخممرغ ، روزانه نوسان قیمتی و افزایش داشته باشد.
هزینه حمل« پشت بارنامه» و رشد 300 درصدی قیمت کارتن
موسوی نژاد گفت: امروز کامیون داران برای حمل نهادههای دامی از مرغدار وجوه اضافه بهعنوان «پشت بارنامه» میگیرند و هزینه حمل و نقل حداقل دو برابر شده است. از سویی، قیمت کارتنهای بستهبندی تخممرغ حداقل 300 درصد افزایش داشته است. وی افزود: اگرچه ستاد تنظیم بازار قیمت هر کیلو تخممرغ را 5350 تومان برای مرغدار تعیین کرده ولی متأسفانه امروز هزینه تولید هر کیلو تخممرغ برای مرغدار حداقل 6500 تومان و با احتساب 10 درصد سود، قیمت هر کیلو تخممرغ در مرغداریها 7000 تومان است لذا این تفاوت 2500 تومانی بین قیمت در مرغداری و بازار مصرف را باید در شبکه توزیع جست و جو کرد. موسوی نژاد تأکید کرد: اگرچه پشتیبانی امور دام استان مقداری از نیاز مرغداریها به نهاده را تأمین کرده است اما این میزان، تنها نیاز یک هفته مرغداریها را پوشش میدهد لذا انتظار داریم با توجه به همه هزینههای تحمیلشده به مرغداریها، ستاد تنظیم بازار در قیمتهای تعیینشده تجدیدنظر کند.
جهاد: با توجه به رشد هزینهها قیمتها منطقی است
معاون امور دام جهاد کشاورزی استان نیز با تأکید برافزایش هزینههای تولید در مرغداریها به خراسان رضوی گفت: امروز با توجه به افزایش هزینهها، قیمت تمامشده هر کیلو مرغ برای مرغدار حدود 6450 تومان و هزینه تولید هر کیلو تخممرغ نیز در استان به 6100 تومان رسیده است. بر اساس برآورد انجامشده، قیمت هر کیلو مرغ در فروشگاه های استان به 9800 تومان و هر کیلو تخممرغ نیز به حدود 9200 تومان رسیده لذا هم اکنون قیمتهای مرغ و تخممرغ با توجه به هزینههای تولید کاملاً منطقی است. سعادت علی نیا افزود: اداره تنظیم بازار جهاد کشاورزی استان برای تأمین نیاز مردم به گوشت مرغ، عرضه مرغ منجمد در مشهد و دیگر شهرستانها را انجام میدهد که باقیمتی کمتر از 7000 تومان به دست مصرفکننده میرسد. وی درباره تأمین نهادهها با ارز دولتی و تأثیر آن بر قیمت مرغ و تخممرغ نیز اظهار کرد: دولت تنها برای تأمین سه قلم نهاده موردنیاز، ارز دولتی تخصیص داده است درحالیکه مرغداریها به چند قلم کالای دیگر برای خوراک طیور نیازمند هستند که قیمت آنها به شدت افزایش داشته است. این موضوع باعث افزایش هزینه تولید مرغداریها شده است. از سویی، اگرچه استان خراسان رضوی اکنون با مازاد تولید تخممرغ مواجه است اما برخی استانها به دلیل شیوع آنفلوآنزای پرندگان با کمبود مواجه شدهاند که این موضوع در قیمتها بیتأثیر نبوده است.
از تمام اختیارات برای کنترل قیمتها استفاده میشود
مدیرکل امور اقتصادی استانداری و عضو ستاد تنظیم بازار استان هم در واکنش به گرانیهای اخیر مرغ و تخممرغ در استان، به خراسان رضوی گفت: بدون شک این قیمتها برای مصرفکننده گران است؛ اما افزایش برخی هزینهها مانند هزینههای حمل و نقل و نهادههای دامی در این افزایش قیمت بیتأثیر نبوده است. علی رسولیان با تأکید بر استفاده از همه اختیارات برای مدیریت بازار مرغ و تخممرغ در استان افزود: برخورد و تشدید نظارتها در استان با توجه به این که بازار محصولات باید در قالب عرضه و تقاضا مدیریت شود، ممکن است نتیجه معکوسی داشته باشد زیرا مدیریتها و نظارتها باید بهصورت کشوری انجام شود. اگرچه هم معاونت نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و هم تعزیرات حکومتی وظایف نظارتی خود را در این خصوص بهصورت جدی انجام میدهند اما در خصوص مرغ و تخممرغ نیازمند تصمیمات کشور در ستاد تنظیم بازار هستیم زیرا با تشدید برخوردها شاهد خروج هرچه بیشتر این محصولات از استان با توجه به نیاز دیگر استان ها خواهیم بود. وی افزود: بدون شک با توجه به تخصیص ارز دولتی، افزایش قیمت مرغ به بالاتر از 10 هزار تومان قابل توجیه نیست، به همین دلیل علاوه برافزایش نظارتها در حوزه نهاده های دامی و هزینههای حمل و نقل با مجوز ستاد تنظیم بازار، عرضه مرغ منجمد در استان آغاز می شود.