تشکل تخصصی صادرات
بازار ارز چگونه به آرامش رسید؟

اولین پیامد تائید بازار رسمی و ایجاد بازار متشکل آرامش بازار است چراکه محدودیتی برای خریداران و فروشندگان در نظر گرفته نشده است.

بهاءالدین حسینی هاشمی

بانک مرکزی در چند ماه گذشته تلاش کرده بازار ارز را سروسامان بدهد و بازار متشکل ارزی را ایجاد کند. شرط اول ایجاد چنین بازاری، تائید آن است به این معنی که بازار ارز را بازار سیاه و غیرمجاز ندانیم و معاملات آن را خارج از قانون قلمداد نکنیم. بانک مرکزی برای رسیدن به بازار متشکل، بازار سوم ارز در کشور که به‌عنوان بازار آزاد و غیررسمی ارز شناخته می‌شد را به رسمیت شناخته است. اکنون با مجوز بانک مرکزی صادرکنندگان می‌توانند همه یا بخشی از ارز حاصل از صادراتشان را در این بازارها بفروشند. بازار آزاد ارز رفته‌رفته با این تائید، عمق بیشتری پیدا می‌کند.

در بازار متشکل ارزی تنها قیمت مهم است نه مصارف. ارزی تخصیصی دولت مصارف مشخصی دارد و در بازار نیمایی هم برای خریداران اولویت‌هایی تعریف شده است اما در بازار متشکل ارزی هیچ پیش‌بینی در مورد تخصیص ارز نشده است و این خبر خوبی برای مشتاقان خرید ارز است تا از یک بازار معتبر و قابل‌دسترسی نیازشان را تأمین کنند.

اولین پیامد تائید بازار رسمی و ایجاد بازار متشکل آرامش بازار است چراکه محدودیتی برای خریداران و فروشندگان در نظر گرفته نشده است. قیمت در بازار کشف می‌شود و به همه نیازهای ارزی پاسخ داده خواهد شد. نکته مهم این است که بر اساس قواعد اقتصاد، قیمت ارز در این بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شوند.

و اما نرخ واقعی ارز چقدر خواهد بود و باید انتظار چه قیمتی را برای دلار داشت؟ قیمت واقعی ارز بر دو مبنا شکل می‌گیرد. مبنای اول عرضه و تقاضا و مبنای دوم، کشش اقتصادی است. اگر مبنای دوم را برای پیش‌بینی نرخ در نظر بگیریم، یعنی توان معامله و مبادله ارز و مؤلفه‌هایی مثل برابری قدرت خرید ارزها به نظر من قیمت دلار بیش از ۶ تا ۷ هزار تومان نیست اما مبنای اول یعنی عرضه و تقاضا در بازار است که در وهله اول قیمت‌ها را تعیین می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *