تشکل تخصصی صادرات
بانک مرکزی

رئیس کل بانک مرکزی ضمن ریشه‌یابی دلایل تورم در کشور گفت: سیاست‌های جدید پولی امروز بانک مرکزی آماده است که سیاست هدف‌گذاری تورم را به اجرا بگذارد.

عبدالناصر همتی در یادداشتی در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: چند نکته درخصوص هدف‌گذاری تورم دارم: ریشه تورم بالا به‌عنوان گروه اصلی اقتصاد کشور در طول چند دهه گذشته، سلطه سیاست‌های مالی و پولی نمودن کسری بودجه و اتکای مستمر بر سیاست‌های انبساطی پولی برای رشد اقتصادی بوده است.

وی افزود: در دوره‌های فراوانی منابع ارزی، دولت‌ها به انبساط بودجه مبتنی بر منابع ارزی و سرکوب تورم، با دخالت در بازار ارز و افزایش عرضه به کمک واردات روی آورده‌اند و در مواقع افت قیمت‌های ارزی به روش‌های مستقیم و غیرمستقیم به منابع بانکی متوسل شده‌اند.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: این‌گونه روش‌ها نه تنها پایدار نبوده، بلکه مشکلات بسیار زیادی از جمله تحلیل منابع ارزی و تضعیف تولید ملی و نوسانات شدید چرخه‌های تجاری را به دنبال داشته است.

همتی اضافه کرد: پس از تغییر در سیاست‌های ارزی، پولی و مالی کشور به همراه انباشت منابع لازم برای ادامه سیاست کنترل و ثبات‌سازی در بازار ارز که از دو سال پیش آغاز شده است و با طراحی و توسعه ابزارهای عملیاتی کردن، سیاست‌های جدید پولی امروز بانک مرکزی آماده است که سیاست هدف‌گذاری تورم را به اجرا بگذارد.

وی ادامه داد: در قالب این سیاست قطب‌نمای اصلی سیاست‌های پولی و ارزی بانک مرکزی، تورم هدف خواهد بود و برای رسیدن به آن از ابزار مدیریت نرخ سود در بازار باز استفاده خواهد شد. همان‌گونه که قبلاًً گفته بودم نرخ سود سیاستی کوتاه‌مدت در دالان نرخ سود بازار باز، یک هدف میانی برای تحقق هدف خواهد بود.

 

رئیس کل بانک مرکزی بیان داد: موفقیت و اثربخشی این سیاست در گرو اقدام دولت در انتشار هرچه سریع‌تر اوراق بدهی برای جبران کسری بودجه جهت سیکلی کردن بودجه و البته تلاش بیشتر برای کاهش کسری بودجه است.

گفتنی است، سال گذشته نرخ تورم رقمی در حدود ۴۰ درصد بود که همتی چندی پیش وعده داد امسال نرخ تورم بین ۲۰ تا ۲۲ درصد خواهد بود، به عبارتی در صورت تحقق وعده رئیس کل بانک مرکزی، مهم‌ترین مشکل اقتصادی فعلی – تورم- رو به بهبودی می‌رود و می‌توان امیدوار بود فشار معیشتی کمتری به مردم وارد شود.

از سوی دیگر، تعقیب کاهش نرخ تورم می‌تواند منجر به کاهش نرخ سود بانکی (که شرایط تولیدی را با افزایش سرمایه‌گذاری تسهیل می‌کند) و کنترل نرخ ارز نیز بیانجامد. در واقع یکی از دلایل افزایش قیمت دلار، افزایش نرخ تورم بود که با کنترل تورم می‌توان به بازگشت ثبات در بازار ارز نیز امیدوار بود.
نکته مهمی‌که همتی در پیام خود به آن‌ اشاره کرده، پیداکردن ریشه اصلی تورم – افزایش حجم پول- بوده که متأسفانه تاکنون اهمیتی به آن داده نمی‌شد. بر همین اساس، اگر بانک مرکزی برای عبور از شرایط فعلی دست به دامان سیاست‌های پولی انبساطی نشود، می‌توان امیدوار بود که در هدفگذاری خود – کنترل تورم- موفق شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *