به گفته یک عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد، با توجه به هدف تولید ۲۵ تنی فولاد در سال جاری و احتساب نیاز به ۱۲۰ دلار به ازای تولید هر تن فولاد، تنها حدود دو میلیارد نیاز ارزی صنعت فولاد برای تولید است؛ بنابراین ارز برگردانده شده بیش از آنچه باید برگشت داده شده است و بدعهدی صورت نگرفته است.
در پی انتشار خبر «توقف صدور مجوز ترخیص کالا از گمرک برای فولادسازان بزرگ از سوی بانک مرکزی» این مرجع اعلام کرد که صادرکنندگان عمده کانیهای فلزی از ابتدای سال جاری تاکنون، علیرغم صدور معادل حدود سه میلیارد یورو کالا، تنها به بازگرداندن معادل حدود ۸۳۹ میلیون یورو ارز به کشور اقدام کردهاند، بنابراین بانک مرکزی نیز در راستای اجرای مصوبات ارزی دولت و دستورالعمل بازگشت ارز حاصل از صادرات، از تخصیص ارز جدید به صادرکنندگانی که در عمل نسبت به مقررات کوتاهی داشتهاند، جلوگیری کرده است.
در این رابطه سیدرضا شهرستانی – عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران – به ایسنا گفت: در این زمینه اولین نکته این است که برگشت داده نشدن ارزهای حاصل از صادرات تنها متوجه فولاد نیست و آلومینیوم، مس و غیره را نیز شامل میشود.
وی افزود: به طور کلی در هشت ماهه اول سال جاری در حدود پنج میلیون تن صادرات با قیمت ۴۳۰ دلار انجام شده است؛ بنابراین در مجموع حدود دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار صادرات ما در هشت ماهه نخست سال جاری بوده است. این در حالی است که برای تولید فولاد به ازای هر تن، ۱۲۰ دلار برای الکترود، قطعات یدکی و غیره نیاز است.
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد با بیان اینکه برنامه امسال تولید ۲۵ میلیون تن فولاد بوده است گفت: با احتساب نیاز به ۱۲۰ دلار یاد شده برای تولید هر تن فولاد، در حدود سه میلیارد دلار نیاز ارزی ما برای تولید فولاد بوده است؛ لذا برای هشت ماه بیش از دو میلیارد دلار تنها برای تولید احتیاج است. بنابراین ارز برگردانده شده بیشتر هم بوده و کوتاهی صورت نگرفته است.
وی در رابطه با موضوع برگشت داده نشدن ارزهای صادراتی فولاد، اظهار کرد: طبق صحبتهای انجام شده با رییس بانک مرکزی این موضوع مطرح شد که ارزها اگر به صورت کالا برگردانده شود بدین صورت که ثبت سفارشها صورت گیرد و کالا وارد شود، ارزها تبدیل به کالا شده و به کشور وارد شده است، بنابراین بدعهدی در کار نبوده است.
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد افزود: علاوه بر این بخشنامه ابلاغ شده توسط بانک مرکزی بر این اساس که صادرات زیر یک میلیون یورو با کارتهای بازرگانی، احتیاج به برگشت ارز ندارند، این فرصت را ایجاد کرد که بسیاری از شرکتهای خارجی همچون افغانستان و عراق با کارتهای بازرگانی یکبار مصرف (اجارهای) خود خریدها را انجام دهند و صادرات را انجام دادهاند که معضل بسیار بزرگی را ایجاد کرده است.
شهرستانی یادآور شد: بارها به وزارت صمت و حتی بانک مرکزی اعلام شد که تنها امکان صادرات به شرط وجود گواهی مبدا صورت گیرد تا تنها صادرکننده واقعی و تولیدکننده امکان صادرات داشته باشند؛ نه اینکه واسطهها صادرات را خرد کرده و به زیر یک میلیون یورو برسانند و بتوانند با کارتهای اجارهای به امر صادرات بپردازند و در نهایت هم ارز برگشت داده نشده به گردن تولیدکنندگان و صادرکنندگان واقعی فولاد بیفتد.