سومین مراسم اعطای نشان امین الضرب

جایزه امین الضرب چیست و به چه کسی تعلق می گیرد؟

اتاق بازرگانی تهران، 18 دی ماه سالجاری و پس از اولین دوره اعطای نشان امین الضرب در سال 95، دومین دوره این مراسم را برگزار می کند و با دعوت از تشکل ها و تولیدکنندگان، این جایزه را به منتخبین، اعطا می کند.
جایزه امین الضرب چیست و به چه کسی تعلق می گیرد؟

در این گزارش می خوانید که امین الضرب که بود، نحوه انتخاب برگزیدگان و اعطای نشان به آن ها چگونه است و تا کنون نشان امین الضرب به چه کسانی اعطا شده است.

اما امین الضرب که بود؟

محمد حسین امین الضرب تاجر ایرانی در دورهٔ قاجار بود. او در دورهٔ زمامداری مظفرالدین‌شاه اولین دستگاه تولید برق را از روسیه خرید و این دستگاه به این ترتیب وارد ایران شد و جای گاز را گرفت.

 

به همین دلیل به محمدحسین امین‌الضرب «پدر برق ایران» لقب داده‌اند. در آن زمان مردم برای روشنایی از روغن یا نفت استفاده می‌کردند.

 

حاج حسن امین‌الضرب موسس مجلس وکلای تجار یعنی سلف اصلی اتاق بازرگانی در ایران است. او و فرزندانش را باید اولین نسل از فعالان اقتصادی مدرن و علاقه‌مند به توسعه اقتصاد ایران دانست که هر کدام با اقدامی پایه‌های استواری را در نهاد اقتصاد ایران قرار دادند.

 

در زندگی نامه این تاجر نامدار آمده است :محمدحسین امین‌الضرب، فرزند محمدحسن اصفهانی و ماه بیگم‌خانم (دختر محمدحسین صراف اصفهانی) در سال ۱۲۸۹ قمری در تهران متولد شد. زبان فارسی، عربی و فرانسوی را نزد معلمان خصوصی فرا گرفت. او در تهران، برای مدتی نزد سیدجمال‌الدین اسدآبادی زندگی می‌کرد و زبان عربی را به طور کامل از وی آموخت.

 

پدرش از آنجایی که تاجر چیره‌دستی بود و فنون ضرب سکه را نیز در فرنگ آموخته بود، به عنوان مسئول ضرابخانه شاهنشاهی در زمان ناصرالدین شاه منصوب شد اما مرگ ناصرالدین شاه برای او، بسیار ناگوار بود.

 

چون در این زمان به خاطر تقلبی که در ضرب سکه کرده بود، به دستور مظفرالدین شاه دستگیر شد و به زندان افتاد. در این زمان محمدحسین امین‌الضرب در راه بازگشت از سفر فرنگ در سبزوار بود که خبر به زندان افتادن پدرش را به او رساندند. او بلافاصله به راه افتاد و خود را به تهران رساند و فعالیت‌های زیادی برای آزادی پدرش انجام داد.

 

 

او به (صنیع‌الدوله) داماد مظفرالدین شاه مراجعه کرد و با پرداخت جریمه و مبلغ چهل هزار تومان در آن زمان! به خود صنیع‌الدوله، موجبات آزادی پدر را فراهم کرد. پدرش پس از آزادی، از سمت سرپرستی ضرابخانه شاهنشاهی عزل و خود صنیع‌الدوله عهده‌دار این مسئولیت شد.نوادگان این خانواده اکنون لقب ( امین دار الضربی ) را به عنوان نام خانوادگی خود برگزیده اند.

 

از جمله دارایی های وی میتوان باغ ضرابخانه در خیابان پاسداران تهران را نام برد که به وسیله دولت از این خانواده گرفته و به بانک مرکزی تعلق گرفت اشاره کرد.

 

این دوره چندمین دوره اهدای این جایزه است؟

از سال 95 اتاق بازرگانی تهران با برگزاری مراسم اعطای نشان امین‌الضرب را سنگ بنای این نشان را گذاشتند و قرار است آن را به یک نوبل اقتصادی تبدیل کنند.

 

این جایزه به چه کسانی داده می شود؟

نشان امین‌الضرب از پیشکسوتان بخش‌خصوصی تقدیر می‌کند. برخی از کارشناسان اعتقاد دارند حرکت در مسیر ماندگاری و ارتقای ارزش این تندیس نیازمند این است که اتاق بازرگانی دایره داوری‌ها و شاخص‌ها را روشن‌تر و شفاف‌تر کند. این جایزه باید از حالت تزئینی و نمادین خارج شود و به ابزاری تبدیل شود که بتواند بستر کارهای دیگر را فراهم کند.

 

تا کنون چه کسانی این جایزه را گرفته اند؟

در این مراسم لوح و نشان امین‌ الضرب به اصغر قندچی از فعالان صنعت خودرو در ایران و بنیانگذار شرکت ایران کاوه و پدر کامیون‌سازی اهدا شد.

 

همچنین لوح و نشان امین‌الضرب به علی رحیمیان فعال و صاحب کسب و کار در بخش‌های مختلف صنعت دام و طیور تعلق گرفت.

 

 

لوح امین‌ الضرب به علی حاج سید سلیمانی صادرکننده نمونه و بنیانگذار نیک‌کالا و نشان و لوح امین‌ الضرب به اسدالله عسگراولادی به سابقه ۶ دهه فعالیت در حوزه بازرگانی اهدا شد.

 

نشان امین‌ الضرب همچنین به پیش کسوت صنعت سیمان و گچ کشور علاء الدین میرمحمد صادقی و لوح و نشان امین‌ الضرب به محسن خلیلی اعطا شد.

 

همچنین لوح و نشان امین‌الضرب به بنیان‌گذار صنعت نوشت افزار در ایران و بنیانگذار کارخانه بیک در ایران، علی‌اکبر رفوگران تقدیم شد.

 

لوح و نشان امین‌ الضرب به عباس سعیدی نژاد فعال در حوزه دارو و همچنین لوح و نشان امین‌ الضرب به ابراهیم عسگریان به عنوان پیشگام صنعت شیر در کشور تقدیم شد.

 

مهدی حریری لوح و نشان امین الضرب به پاس هفت دهه سابقه تجارت و بازرگانی و به عنوان تاجر بزرگ چای در کشور دریافت کرد.

 

عزیزاله علاءالدین هم لوح و نشان امین‌ الضرب را در اولین مراسم اعطای تندیس و نشان امین الضرب به پاس هفت دهه فعالیت صنعتی و تجاری دریافت کرد.

 

به رحمان گلزار بنیانگذار ساختمان‌سازی نوین در ایران و سازنده شهرک اکباتان هم لوح و نشان امین الضرب اهدا شد که البته وی در ایران حضور ندارد.

 

لوح و نشان امین‌ الضرب به اقتصاددانان و محققان حوزه اقتصاد و بازرگانی تعلق گرفت و در این راستا به پاس تحقیق در مورد زندگی کارآفرینان لوح و نشان امین‌ الضرب به علی اصغر سعیدی اهدا شد.

 

همچنین لوح و نشان امین‌ الضرب به پاس فعالیت علمی در دفاع از بخش خصوصی به موسی غنی‌نژاد و لوح و نشان امین‌ الضرب به پاس فعالیت‌های مطبوعاتی به بنیانگذار روزنامه دنیای اقتصاد، علیرضا بختیاری تعلق گرفت.

 

لوح و نشان امین‌ الضرب به کارآفرینان برجسته نیز تعلق گرفت و امیر منصور عطایی بنیانگذار و مدیرعامل شرکت مهندسی زلال ایران این نشان را از آن خود کرد.

 

همچنین رضا رضایی پدر قطعه‌سازی خودرو لوح و نشان امین‌ الضرب را دریافت کرد و به پاس عمل به مسئولیت اجتماعی نشان و لوح امین الضرب به عباسی موسوی رهپیما در بخش کارافرینان برجسته تعلق گرفت.

 

 

همچنین تندیس امین الضرب به سه نفر اهدا شد که اولین تندیس به غلامعلی سلیمانی به عنوان کارآفرین برتر ایرانی و بنیانگذار شرکت کاله تعلق گرفت.

 

همچنین تندیس و لوح امین الضرب به مرتضی سلطانی به عنوان فعال در صنعت ریخته‌گری و به عنوان رکورددار ذخیره سازی غلات و تولید آرد در کشور و کارآفرین برجسته تعلق گرفت. تندیس و لوح امین الضرب به محمد مهدی فنائی پیشگام در صنعت برق ایران تعلق یافت.

 

نحوه انتخاب برگزیدگان چیست؟

جمع هیات داوران متشکل از یک اقتصاددان، دو محقق حوزه کارآفرینی، چهار چهره سرشناس تشکلی به نمایندگی از چهار رشته صنعت، معدن، کشاورزی و بازرگانی، یک روزنامه‌نگار و سردبیر سرشناس اقتصادی رسانه‌ها و یک پیشکسوت بودند.

 

با توجه به ترکیب هیات داوران این تندیس می‌تواند در صورت صیانت از آن به یک نشان ملی تبدیل شود که جایگاه آن بالاتر از نشان‌های دولتی قرار گیرد.

 

این جمع طی برگزاری جلسات متعدد اقدام به بررسی رزومه‌ها، نقدها و اظهارنظر در مورد موضوعات مختلف کردند. در نهایت محصول برگزاری نشست‌های متعدد، انتخاب اسامی 30کاندیدای نهایی برای رای‌گیری بود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *