18

به گزارش انجمن صادرکنندگان صنعتی، معدنی و خدمات مهندسی به نقل از دنیای اقتصاد، تصویر تجارت خارجی ایران در سال‌۱۴۰۰ ترسیم شد.

حجم کل تجارت خارجی در سال‌گذشته نسبت به سال‌۱۳۹۹ با رشد ۳۸‌درصدی همراه شد.

در این میان، ارزش صادرات غیرنفتی ایران افزایش ۴۱‌درصدی را نسبت به سال‌۱۳۹۹ تجربه کرد. و از سوی دیگر ارزش واردات کشور در سال‌۱۴۰۰ معادل ۳۶‌درصد نسبت به سال‌۱۳۹۹ رشد یافت. حجم تجارت خارجی در سال‌گذشته وزن ۱۶۲‌میلیون تنی و ارزش ۱۰۰‌میلیارد دلاری داشته.است.

صادرات در سال‌۱۴۰۰ نیز نسبت به سال‌۱۳۹۹ رشد ۴۱‌درصدی را در ارزش تجربه کرده .و از ۵/ ۳۴‌میلیارد دلار در سال‌۹۹ به ۴۸‌میلیارد دلار در سال‌۱۴۰۰ و وزن کالاهای صادراتی نیز. از ۱۲۲‌میلیون و ۳۰۰‌هزار تن در سال‌۹۹ به ۱۲۲‌میلیون تن در سال‌گذشته رسیده.است.

تصویر تجارت در ۱۴۰۰

واردات در سال‌گذشته نیز با رشد ارزشی ۳۶‌درصدی نسبت به سال‌۹۹ همراه بوده.است؛ به‌عبارتی ارزش واردات در سال‌۹۹ معادل ۴/ ۳۸میلیارد دلار بوده.؛ درحالی‌که در سال‌۱۴۰۰ این رقم به ۵۲‌میلیارد دلار رسیده .است.

علاوه‌بر این، وزن کالاهای وارداتی در سال‌۱۳۹۹ معادل ۴/ ۳۳‌میلیون تن بوده. که در سال‌۱۴۰۰ به ۴۰‌میلیون تن رسیده. است که رشد ۲۱‌درصدی را نشان می‌دهد.

در عین حال برآوردها نشان می‌دهد که تراز تجاری ایران در سال‌۱۴۰۰ منفی ۴‌میلیارد دلار و مانند سال‌۱۳۹۹ بوده.است، بنابراین فاصله صادرات و واردات نسبت به سال‌۹۹ تغییری نیافته.است.

  در مجموع صدور کالا به کشورهای مقصد در سال‌۱۴۰۰ از آنچه پیش‌بینی شده. بود نیز سبقت گرفت. مقامات مسوول در ابتدا وعده دستیابی به صادرات ۴۰‌میلیارد دلاری تا پایان سال‌۱۴۰۰ را داده بودند. و پس از آن اعلام کردند که صادرات تا پایان سال‌به ۴۵‌میلیارد دلار می‌رسد.

تصویر تجارت در ۱۴۰۰

تحلیل‌ها نیز حاکی از آن است که طی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ از حیث ارزش بالاترین رقم صادرات ایران .در حوزه کالایی بدون احتساب نفت‌خام متعلق به سال‌۱۴۰۰ و از نظر مقداری مربوط به سال‌۱۳۹۸ بوده.است.

در سال‌۱۴۰۰ رشد مقداری صادرات در مقایسه با سال‌قبل حدود ۷‌درصد و رشد ارزشی نیز حدود ۴۱‌درصد بوده. که با توجه به تفاوت رشد وزنی و ارزشی، علت اصلی رشد بالای ارزش صادرات در این بازه زمانی مربوط به افزایش میانگین قیمت صادرات بوده.است.

  به رسم هر ساله، متولیان تجارت خارجی، هدف‌گذاری صادراتی امسال را نیز اعلام کردند. به گفته .رئیس سازمان توسعه تجارت، صادرات کشور قرار است. در سال‌جاری به ۵۵‌میلیارد دلار برسد و به این منظور برنامه‌هایی نیز از سوی مقامات مسوول تدوین شده.است.

بخشی از این برنامه‌ها بر کشورهای هدف صادراتی تمرکز دارد و بخشی تسهیل کننده صادرات است. البته آخرین سکانس تجارت خارجی در سال‌۱۴۰۰ نشان می‌دهد در اسفندماه صادرات کشور نسبت به بهمن‌ماه افت داشته. و نسبت به اسفند ۱۳۹۹ با رشد روبه‌رو بوده.است، حال آنکه واردات کالا در این‌ماه هم نسبت به بهمن‌ماه ۱۴۰۰ و هم نسبت به اسفند‌ماه ۱۳۹۹ روند صعودی داشته.است.

تصویر تجارت در اسفند ماه

ارزیابی‌های مقدماتی از تجارت خارجی در ‌ماه دوازدهم سال‌گذشته بیانگر آن است که صادرات نسبت به بهمن‌ماه افت داشته،. اما واردات با افزایش قابل‌توجهی روبه‌رو بوده.است.

بر اساس محاسبات آماری، در‌ ماه دوازدهم سال‌۱۴۰۰، صدور ۹‌میلیون و ۳۴۲‌هزار تن کالا به ارزش ۴‌میلیارد و ۴۸۳‌میلیون دلار در کارنامه تجارت خارجی ثبت‌شده.است.

تصویر تجارت در ۱۴۰۰

این ارقام نشان می‌دهد صادرات در اسفندماه نسبت به بهمن با کاهش ۷/ ۵‌درصدی روبه‌رو بوده.است. در بهمن‌ماه صادرات ۴‌میلیارد و ۷۵۴‌میلیون دلار بود، در عین حال صادرات در اسفند ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال‌۱۳۹۹. رشد ۹/ ۱۷‌درصدی را تجربه کرده.است. در اسفندماه سال‌۹۹ صادرات ارزشی معادل ۳‌میلیارد و ۸۰۰‌میلیون دلار.داشت.

واردات در اسفندماه ۱۴۰۰ نیز به ۵‌میلیارد و ۴۲۳‌میلیون دلار رسید که نشان می‌دهد. نسبت به بهمن‌ماه ۱۴۰۰ رشد ۴۷‌درصدی داشته. و نسبت به اسفند سال‌۱۳۹۹ با افزایش ۶/ ۱۸درصدی مواجه شده.است.

در بهمن ۱۴۰۰ ارزش واردات ۳‌میلیارد و ۶۸۶‌میلیون دلار بود و در اسفند ۱۳۹۹ نیز ۴‌میلیارد و ۵۷۲‌میلیون دلار واردات. انجام شده.بود. تراز تجاری اسفند ۱۴۰۰ نیز منفی ۹۴۰‌میلیون دلار و به نفع واردات است.

کشورهای عمده مقصد و مبدا

بیشترین صادرات ۱۴۰۰ به کدام کشورها انجام شده است و بیشتر کالاهای وارداتی در این سال‌ از کجا آمده‌اند؟

رئیس‌کل گمرک ایران در پاسخ به این سوال اعلام کرده.است: کشور‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های امارات‌متحده عربی، چین، ترکیه، آلمان و فدراسیون روسیه ۵کشور عمده طرف معامله واردات کالا به کشور و کشور‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های چین،.عراق، ترکیه، امارات‌متحده‌عربی و افغانستان ۵ کشور عمده مقصد کالا‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های صادراتی کشورمان در سال‌۱۴۰۰ بودند.

گفته‌های علیرضا مقدسی نشان می‌دهد که سوئیس از لیست ۵ کشور عمده وارداتی حذف شده. و جای خود را به روسیه داده. است. مقدسی همچنین گفته.است: کالا‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های عبوری خارجی از مسیر کشورمان در سال‌۱۴۰۰ با رشد ۶۸‌درصدی، به ۱۲‌میلیون و ۵۰۰‌هزار تن رسید ‌که پس از هفت سال ‌مجددا کشور. توانست به این میزان ترانزیت کالا بازگردد.

او اعلام کرد: عمده کالاهای وارداتی به کشور نیز کالای اساسی.، موادخام و ماشین‌آلات تولید بودند.

برای انتشار مشکلات صادرات و پیگیری برای حل

آنها، با ما در ارتباط باشید.

پربازدیدترین اخبار:

هدف‌گذاری رشد صنعتی در ‌۱۴۰۱

رتبه اول ایران در میان بزرگان تولید فولاد جهان

تشکیل کارگروه روابط تجاری با روسیه

معرفی بازارهای هدف ایران با بیشترین تراز تجاری

بیت‌کوین به روند صعودی ادامه می‌دهد؟

طرح صندوق توسعه ملی برای حذف نفت از بودجه

به شبکه های اجتماعی انجمن صادرکنندگان صنعتی معدنی و خدمات مهندسی بپیوندید.

گزارش نهایی شاخص قیمت كالاهاي صادراتي سال ١٣٩٩ گزارش نهایی شاخص قیمت كالاهاي صادراتي سال ١٣٩٩ تاثیر کاهش ارزش پول گزارش نهایی شاخص قیمت كالاهاي صادراتي سال ١٣٩٩