ششمین ائتلاف جامع کمیسیون مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال نیجریه برگزار شد. در این نشست هر دو طرف توسعه روابط تجاری را مورد تاکید قرار دادند و این موضوع قرار شد با امضای اسناد همکاری بین دو کشور جدیتر دنبال شود.
به گزارش انجمن صادرکنندگان صنتی، معدنی و خدمات مهندسی به نقل از دنیای اقتصاد،نیجریه سومین شریک تجاری ایران. در آفریقا است، اما با توجه به روابط دوستانه تهران و ابوجا و ظرفیتهای فراوان دو کشور، سطح روابط تجاری. دوجانبه مطلوب نیست.حرکت به سمت توسعه تجارت با نیجریه
حرکت به سمت توسعه تجارت با نیجریه
ارزش تجارت دوجانبه از ۵میلیون دلار در سال۲۰۱۹ به ۱۸میلیون دلار در سال۲۰۲۰ و به بیش از ۱۳۰میلیون دلار در. سال۲۰۲۱ افزایشیافته است، حال آنکه کارشناسان بر این باورند که با وجود برخورداری از رشد ۲۶ برابری، سطح تجارت. بین تهران و ابوجا هنوز رضایتبخش نیست و میتواند بسیار فراتر باشد.
در ششمین ائتلاف جامع کمیسیون مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال نیجریه، مدیرکل دفتر آفریقای سازمان. توسعه تجارت گفت: تعداد قابلتوجهی موافقتنامه و اسناد همکاری بین ایران و نیجریه امضا شده. و طی کمیسیون جاری نیز تعداد دیگری امضا میشود و تحقق آنها را پیگیری خواهیم کرد.
سیدمحمدصادق قنادزاده گفت: کشورهای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال نیجریه در دو قاره بزرگ دنیا قرار دارند. نیجریه بهعنوان اقتصاد برتر قاره آفریقا یکی از شرکای ارزشمند برای کشور ایران است.
مدیرکل دفتر آفریقای سازمان توسعه تجارت افزود: کشور ایران و نیجریه دارای مشترکات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی. هستند و هر دو کشور عضو سازمان همکاریهای اسلامی هستند.
حرکت به سمت توسعه تجارت با نیجریه
وی بیان کرد: هر دو کشور دارای منابع غنی نفت و گاز و عضو سازمان اوپک هستند و بیش از ۱۵درصد از سهام بانک توسعه اسلامی متعلق به این دو کشور است و همچنین هر دو کشور عضو سازمان D۸ هستند و مشترکات متعدد فرهنگی و سیاسی مختلفی دارند اما متاسفانه با وجود این حجم از مشترکات سطح مناسبات تجاری و اقتصادی دو کشور مناسب نیست.
قنادزاده بیان کرد: بر اساس آمار رسمی حجم مبادلات تجاری دو کشور در سالگذشته حدود ۱۲۵میلیون دلار بود که این عدد در مقایسه با حجم تجارت خارجی هر دو کشور که بهصورت مجزا هر کدام حدود ۱۰۰میلیارد دلار است، عدد ناچیزی بهشمار میرود.
مدیرکل دفتر آفریقای سازمان توسعه تجارت بیان کرد: مقامات دو کشور مُصر هستند که تمام اقدامات لازم را برای توسعه مناسبات اقتصادی در دستور کار قرار دهند و یکی از مهمترین اقداماتی که در دستور کار قرار دارد، فعالکردن کمیسیونهای مشترک بین دو کشور است که امروز بعد از ۸ سال ششمین اجلاس جامع کمیسیون مشترک بین دو کشور برگزار میشود.
حرکت به سمت توسعه تجارت با نیجریه
وی اظهار کرد: البته اقدامات دیگری نیز لازم است انجام شود که در جلسات با سفیر کشور نیجریه توافقهایی در مورد آن انجامشده که این اقدامات بهسرعت در دستور کار قرار میگیرد.
وی افزود: از جمله این کارها رفت و آمد هیاتهای تجاری و شرکت در نمایشگاههای دو کشور است، همچنین دو کشور معتقدند که شاید مهمتر از برگزاری این اجلاس پیگیری اقدامات و نتایج این کمیسیونها باشد. تعداد قابلتوجهی موافقتنامه و اسناد همکاری بین دو کشور امضا شده و طی کمیسیون جاری نیز تعداد دیگری امضا میشود و تحقق آنها را پیگیری خواهیم کرد.
او گفت: معتقدم نتایج این قبیل کمیسیونها باید خود را در سطح مناسبات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نشان دهد. وی اظهار کرد: به همین جهت ارزیابی مستمر از توافقهای این کمیسیون پس از پایانیافتن کمیسیون امروز موردنظر خواهد بود و پیشنهاد مشخص بنده این است که در یک سبد پروژههای مشترک بین دو کشور تعیین شود که این پروژهها موردحمایت دولتها باشند اما توسط بخشخصوصی انجام شود.
قنادزاده گفت: در این اجلاس تمام موضوع در سه دسته کلی تا حصول نتیجه مورد بررسی و مذاکره قرار خواهدگرفت، بنابراین سه کمیته تشکیل شده است و در بخش اقتصادی موضوعات صنعت، معدن و تجارت، مالی و بانکی، سرمایهگذاری، حملونقل، کشاورزی بررسی میشود و در بخش اجتماعی موضوعات آموزش جوانان، محیطزیست و ارتباطات موردمذاکره قرار میگیرد.
روابط اقتصادی ایران و نیجریه توسعه مییابد
سفیر جمهوری فدرال نیجریه در ایران گفت: هر دو کشور ایران و نیجریه آمادگی دارند موانع کندی روابط اقتصادی را از میان بردارند.
سلیمان یاکوبو سنتورکی امروز عنوان کرد: امیدواریم این اجلاس نتایج موفقیتآمیزی داشته باشد زیرا من از هر دو طرف ایرانی و نیجریهای تصمیم قطعی و جدیت برای بهنتیجهرساندن مذاکرات را دیدم، بنابراین امیدوارم نتیجه این اجلاس باعث توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی دو کشور شود.
سفیر جمهوری فدرال نیجریه در ایران افزود: هر دو کشور این آمادگی را دارند تا موانعی را که باعث کندشدن پیشبرد روابط اقتصادی است را از بین ببرند. وی افزود: طی این دو روز چالشهای پیشرو را با همکاری طرفین از بین خواهیم برد و به نتایج مثبتی خواهیم رسید.
حرکت به سمت توسعه تجارت با نیجریه
در ادامه مصطفی موکایلا مدیرکل مناطق وزارت امور خارجه جمهوری فدرال نیجریه بیان کرد: خیلی مهم است که به هدف کمیسیون مشترک دو کشور نائل شویم. هر دو کشور عضو اوپک و همچنین عضو سازمان کنفرانس اسلامی هستند. همکاری اقتصادی، توسعه و صلح را برای کشورهای ما به ارمغان میآورد.
موکایلا اظهار کرد: طی دو روز برگزاری اجلاس بر روی مباحثی کار میکنیم که سالها مغفول مانده و مورد مذاکره قرار نگرفتهاند. طرف نیجریهای برای مذاکرات و همکاری کامل با طرف ایرانی آماده است و در مذاکرات بسیار انعطافپذیر هستیم و سعی میکنیم مسائل مشترک را به نتیجه برسانیم.