تشکل تخصصی صادرات

در جلسه مدیرکل دفتر صادرات گمرک مطرح شد:

ارزش گذاری کالاهای صادراتی و عوارض صادراتی، عمده ترین مشکلات صادرکنندگان هستند

 نشست مشترک مدیر کل دفتر صادرات گمرک با اعضای انجمن صادرکنندگان صنعتی، معدنی و خدمات مهندسی به منظور بیان اهم مسائل و مشکلات در حوزه صادرات و گمرک تشکیل شد.

به گزارش انجمن صادرکنندگان صنعتی، معدنی و خدمات مهندسی این نشست در محل دفتر این انجمن و با حضور نمایندگانی از شرکت های ایران خودرو، تک ماکارون، فروآلیاژ ایران، خودروسازی سایپا، کارخانجات شهید قندی، رزیتان، مس شهید باهنر، نفت بهران، تهویه سپهر، مهندسی مواد مکرر، شیشه ایران فلوت، فروسیلیس ایران، آواپلیمر پویا، آلیاژ گستر هامون، فروسیلیسیم خمین، صنایع شیمیایی سینا، ایران یاسا، خاکرود و سیمان اصفهان برگزار گردید.

در ابتدای جلسه مدیرعامل شرکت رزیتان با اشاره به ایرادات موجود در ارزش گذاری پایه کالاهای صادراتی گفت: فرمول محاسبه تعیین ارزش قدیمی شده و با توجه به تغییرات در نرخ ارز و سایر پارمترهای دیگر نیاز به بازنگری دارد.

مدیرعامل شرکت شرکت آوا پلیمر پویا تاخیر در تعیین ارزش های صادراتی را عنوان نمود و گفت: زمانی که اختلاف در میزان ارزش بین صادرکننده و گمرک باشد و پرونده جهت تعیین ارزش ارسال شود، تاخیر ناشی از آن موجب تحمیل هزینه و ایجاد مشکل در سایر پروسه صادرات رفع تعهدات ارزی و امور مالیاتی می شود.

نماینده شرکت تک ماکارون به مشخص نبودن میزان ارزش افزوده صادراتی از محل ورود موقت اشاره نمود.

نماینده شرکت فروسیلیسیم خمین، هزینه های ناشی از اعمال عوارض صادراتی بالا در صنعت فروسیلیسیم را عنوان نمود و همچنین فاصله زمانی بسیار کوتاه بین ابلاغ و اعمال این عوارض که موجب شده است صادرکنندگان مهلت کافی جهت پرداخت و تسویه این عوارض نداشته باشند.

نماینده شرکت کارخانجات شهید قندی به عدم استرداد حقوق و عوارض دریافتی توسط گمرک بابت کالاهایی که به صورت ورود موقت و جهت استفاده در فرآیند تولید محصولات شرکت وارد می‌شوند، اشاره کرد.

نماینده شرکت سیمان اصفهان مسئله فاصله زمانی طولانی بین تاریخ اعتبار بخشنامه قبلی و تاریخ ابلاغ بخشنامه جدید در خصوص مجوز صادراتی شرکت های مجاز را مطرح کرد که باعث توقف فرآیند صادرات، رسوب کالا در گمرک و تحمیل هزینه های ناشی از آن می شود. همچنین افزایش هزینه های ناشی از عوارض صادراتی که برای سیمان و مواد خام معدنی اعمال شده است یکی دیگر مسائل این شرکت بود.

نماینده شرکت فروآلیاژ ایران به تغییر مداوم تعرفه‌های صادراتی برای کالاهای فرعی این شرکت اشاره کرد که موجب عدم صدور کالا می شوند. در حالیکه در سال های گذشته صرفا با یک تعرفه مشخص کالای مذکور صادر می شد. همچنین هزینه های ناشی از اعمال عوارض صادراتی از دیگر مشکلات این شرکت بود.

نماینده شرکت شیشه ایران فلوت قدیمی بودن و بروز نبودن بعضی از مقررات واردات و صادرات را مطرح نمود که به عنوان نمونه در خصوص صادرات اسید سولفوریک، محصول تولیدی این شرکت، اعمال می شود. همچنین با بیان اینکه صدور این محصول از تعدادی محدود گمرکات خاص مانعی برای صادرات واحدهای تولیدی ایجاد کرده است، درخواست مجوز صادرات این محصول را از گمرکات متعدد نمود.

نماینده شرکت صنایع مس شهید باهنر، به نبود آزمایشگاه تشخیص ماهیت در داخل گمرک کرمان اشاره نمود که موجب ارزیابی سلیقه ای کالا و همچنین تاخیر در اظهار می شود.

نماینده شرکت نفت بهران مشکلات مربوط به صادرات محصول تولیدی این شرکت با عنوان حلال فورفورال به علت تشابه HS کد آن با محصول نفتی را مطرح نمود در حالیکه این ماده پایه گیاهی دارد.

نماینده شرکت ایران خودرو مشکلات ناشی از ثبت مسیرهای قرمز برای شرکت در سامانه امور گمرکی را بیان کرد و درخواست مساعدت از گمرک جهت استفاده از سایر مسیرها از جمله زرد برای برخی از محموله های این شرکت نمود.

نماینده شرکت ایران یاسا درخواست نمود ضمن هماهنگی با مراجع ذیصلاح به گونه‌ای عمل شود که صادرات کالا تنها از طریق تولید کنندگان اصلی مجاز باشد و استفاده از کارت‌های بازرگانی بدون اعتبار و غیر قابل پیگیری بابت بازگردانی ارز حاصل از صادرات در چرخه اقتصادی کشور ممنوع شود. تجدیدنظر در خصوص پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و مالیات که به صورت موقت جهت صادرات محصولات استفاده می‌شود و سبب کاهش میزان صادرات شرکت های تولیدی شده است، از دیگر موارد مطرح شده توسط این شرکت بود.

در ادامه جلسه فرزادمهاجری دبیر انجمن به نمایندگی از شرکت های بلور نوری تازه، کلر پارس و خمیرمایه رضوی که موفق به حضور در جلسه نشدند به بیان مشکلات آنها پرداخت. عدم بروزرسانی سامانه های امور گمرکی و جامع تجارت در خصوص تعهدات ارزی شرکت، پلمپ کردن محموله های صادراتی شرکت کلرپارس که بسیار هزینه بر بوده و با توجه به اینکه شرکت از سبقه خوبی در حوزه صادرات برخوردار است درخواست تسهیلات ویژه ای در این خصوص دارد. همچنین اعمال ممنوعیت های صادرات به صورت مقطعی که اخلال بزرگی را در روند صادرات شرکت ایجاد کرده است، الزام صادرکنندگان مبنی بر پرداخت نیم درصد عوارض صادرات در زمان انجام پروسه صادرات محصول؛ بطوریکه اگر به هر دلیل پرداخت آن با تاخیر صورت پذیرد محموله صادراتی در گمرک مرزی متوقف می‌شود، از جمله مشکلات مطروحه بود.

نماینده شرکت خاکرود به مشکلات مربوط به واردات ماشین آلاتی که در طول پروژه در کشور تاجیکستان خریداری شده اند اشاره نمود و همچنین مشکلات مربوط به واردات ابزارآلات مصرفی که هنگام خروجی صادرات قطعی شده اند اما در پروژه کامل مصرف نشده و نیاز به وارد کردن مجدد آنها به کشور بوده تا در پروژه های داخلی مورد استفاده قرار گیرند.

نماینده شرکت مهندسی مواد مکرر به تسهیلات AEO که بیشتر شامل واردکنندگان شده و با وجود اینکه شرکت جزو صادرکنندگان نمونه است نمی تواند از این تسهیلات بهره ببرد، انتقاد کرد.

در ادامه جلسه علی اکبر شامانی مدیر کل دفتر صادرات گمرک با بیان اینکه اپیدمی کرونا موجب توقف جلسات این دفتر با تشکل ها و اتحادیه ها شد اما با بهتر شدن اوضاع از دو هفته گذشته جلسات متعددی را آغاز کرده ایم، اظهار امیدواری کرد و گفت: این نشست ها باید تدوام داشته و منجر به حل و فصل مشکلات در حوزه صادرات و گمرک شود.

مدیر کل دفتر صادرات گمرک در ادامه به سوالات و درخواست های افراد حاضر در جلسه پاسخ داد. وی در پاسخ به مدیرعامل شرکت رزیتان و تعدادی از شرکت ها که مسائل آنها در حوزه ارزش گذاری است گفت: با توجه به اینکه این موضوع کاملا تخصصی بوده و در حیطه اختیارات دفتر تعیین ارزش گمرک است درخواست های مربوطه به همراه مستندات در خصوص اصلاح ارزش های پایه، نحوه محاسبه و فرمول آن و سایر اختلافات در این حوزه به دفتر تعیین ارزش ارسال گردد. کارگروه ماده ۲۲ به صورت هفتگی در این دفتر تشکیل شده و به پرونده های ارزش گذاری رسیدگی می کند.

شامانی در رابطه با مسئله شرکت تک ماکارون در خصوص تعیین میزان ارزش افزوده عنوان کرد: در واقع در حوزه ورود موقت و صادرات از محل ورود موقت، بر اساس مصوبات شورای عالی اقتصاد، به منظور بازگشت ارز، تنها تفاوت بین ارزش ورودی و صادراتی محاسبه می شود. گمرک نیز آمار مربوط به ورود موقت و صادرات از این محل را دریافت کرده و به بانک مرکزی و سازمان توسعه ارسال می‌کند و نقشی هم در تعیین میزان ارزش افزوده ندارد.

وی در خصوص مشکل مطرح شده از سوی کارخانجات شهید قندی که در رابطه با استرداد حقوق گمرکی بیان کرد: مصوبه ستاد هماهنگی محدودیت هایی را برای گمرک در رابطه با عدم بازگشت ارز صادراتی گذاشته است، بدین صورت اگر شرکتی ارز حاصل از صادرات خود را برنگرداند گمرک نباید حقوق ورودی آن را استرداد نماید. با این وجود ما مذاکراتی در کمیته اقدام ارزی کرده ایم و مبنای تسهیلات را بر ۶۰ درصد گذاشته ایم. این در حالی است که در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ مبنا بر ۹۰ درصد بود. بر همین اساس اگر شرکتی موفق به برگشت ۶۰ درصد از ارز صادراتی خود بشود می تواند درخواست استرداد حقوق ورودی نموده و گمرک همکاری لازم را می نماید.

مدیر کل دفتر صادرات گمرک در رابطه با مسئله شرکت سیمان اصفهان در خصوص اینکه عوارض صادراتی را چه کسی باید پرداخت نماید پاسخ داد: صادرکننده باید پرداخت نماید و گمرک کاری با توافقات صورت گفته در این خصوص بین بازرگان و تولیدکننده و خریدار ندارد.

همچنین در رابطه با اینکه مجوزهای صادرات و تمدید آنها با تاخیر اعلام می شوند تاکید کرد: این امر خارج از اختیار گمرک است.

شامانی در رابطه با اسید سولفوریک که محصول تولیدی و صادراتی شرکت شیشه ایران فلوت هست گفت: چون این محصول جزو پیش سازها می باشد و علاوه بر مصرف صنعتی، مصرف پیش ساز مواد مخدر هم دارد لذا حساسیت های فوق العاده ای در مورد خروج و صادرات آن وجود دارد. و بر همین اساس نمی توان از گمرکات متعدد اقدام به خروج آن کرد. با وجود این اگر شرکت دلایل و مستندات کافی مبنی برصرفه اقتصادی یا نزدیکی به کارخانه دارد می تواند تقاضای مطرح نمودن آن در کارگروه را نموده تا گمرک مورد نظر را برای ایشان مجاز اعلام نمایند.

وی در خصوص مشکل شرکت نفت بهران به خاطر پرونده ای که در نتیجه خطای سهوی در اظهار ارزش کالا ایجاد شده است تصریح کرد: ماده ۱۰۷ قانون امور گمرکی متاسفانه قانون بسیار سختیگرانه ای است و چنین خطاهایی را برنمی تابد که درخواست اصلاحیه آن را به مجلس داده ایم.

مدیر کل دفتر صادرات گمرک در جواب درخواست شرکت مس شهید باهنر در خصوص استقرار آزمایشگاه تعیین ماهیت در گمرک کرمان عنوان کرد: استقرار آزمایشگاه در حیطه وظایف گمرک نیست و پیشنهاد این است که درخواست خود را به سازمان ملی استاندارد تسلیم نموده و یک رونوشت از آن هم به گمرک تحویل دهند تا ما هم پیگیر آن شویم.

شامانی در خصوص شرکت بلور نوری تازه و سوال آن در خصوص عدم بروز رسانی تعهدات ارزی شرکت در سامانه جامع تجارت ارتباطی با بیان اینکه این مسئله ارتباطی با گمرک ندارد گفت: بانک مرکزی متولی آن بوده و رفع تعهد را اعلام می کند تا در سامانه جامع تجارت قرار بگیرد و توسط سایر سازمان ها و ارگان های دیگر از جمله گمرک و مالیات و غیره قابل مشاهده و استفاده باشد.

وی در مورد پلمپ نشدن محموله های صادراتی برای شرکت ها از جمله شرکت کلر پارس گفت: چاره ای نیست چون گمرک طبق آیین نامه قانون ماده ۱۱۷، کالا وقتی در مسیر قرمز قرار می گیرد نیاز به ارزیابی و پلمپ دارد. اما در حالت های ویژه و موردی که واحد موردنظر تولیدی باشد و کالای وی قابلیت بارگیری در ماشین چادری را نداشته باشد یا اینکه در آن استان ماشین شرایط دار وجود نداشته باشد می توانیم به آن مجوز صادرات بدون پلمپ طی چند ماهی را بدهیم که البته این امر مشروط به این است شرکت تخلفی نکرده باشد و در طی مدتی که مبادرت به این کار می کند بازخورد خوبی داشته باشد. در سال جاری نیز قصد داریم این امر را به استان ها تفویض نماییم که موجب سهولت در ارائه مجوز می شود.

مدیر کل دفتر صادرات گمرک در رابطه با صدور آلکیدرزین از محصولات شرکت مهندسی مواد مکرر اظهار کرد:  چون کالای مذکور مشمول دستورالعمل صادرات و تزانزیت مشتقات نفتی است لذا مشمول تسهیلات فعالان اقتصادی مجاز AEO نمی شود. در مورد شرکت های مدیریت صادرات نیز که سوال پرسیده شد از نظر گمرک دارنده کارت بازرگانی مجاز به صادرات و واردات بوده و شرکت های مدیریت صادرات هیچ محدودیتی برای صادرات ندارند مگر اینکه مقررات خاصی آنها را استثنا کرده باشد.

در پایان جلسه فرزاد مهاجری دبیر انجمن با بیان اینکه اعضای این انجمن جزو صادرکنندگان نمونه، برتر و ممتاز هستند، درخواست تسهیلات و توجه ویژه از گمرک در جهت حل مشکلات و مسائل صادراتی و گمرکی اعضا را مطرح نمود و بر اینکه انجمن با همه توان خود در جهت هم افزایی با سازمان های دولتی و به ویژه گمرک در جهت احقاق حقوق اعضای خود تلاش می کند، تاکید نمود.

انتهای پیام/

برای انتشار مشکلات صادرات و پیگیری برای حل

آنها، با ما در ارتباط باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *